Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu

Isztambul, második nap

2011.02.04. 00:05

Ma öntörvényűen elneveztem Isztambult a macskák városának. Azontúl, hogy jól hangzik, van valóságalapja is: a bazárban, az utcán, a kebabos előtt, a falon, az Aya Sophia előtt, és benn (!) is, egyszóval mindenütt, de leginkább egy párnán sütkérezve:


Kisebb kerülő után eljutottunk a Topkapi palotáig, amit II. Murát építtetett. Nos, a szultán nem tökörészett, akkora rezidenciát húzatott fel a mai Sultanahmet negyed szélére, hogy két és fél óra is kevés volt, hogy bejárjuk. Megtekinthetjük többek közt Mohamed szakállát, annak tartóedényeit, és az egyik fogát.Rengeteg különálló kis terem (pl. a hívogató nevű Körülmetélés Pavilonja) nyílik a nagy udvarokról, ahol a változatosság kedvéért javában folyik a felújítás, de azért az érdeklődés igen nagy.Kivételek persze akadnak:


Mondjuk egy idő után az ember valóban megszokja, hogy lépésenként nyúlnak magasba a minaretek:


A palota végén kilátásunk nyílik a Boszporusz és az Aranyszarv-öböl egyesülésére (gyk. szép kék víz):


Nagy a szél, a tíz fok ilyenkor napon se jó, de hamar felderülünk, amikor belefutunk a nigériai elnökbe, feleségébe, és fegyveres kíséretébe. Utánuk siettem fotózni, de egy morcos testőr "nófotó"-t morogva feltart. Na jó, menjünk az Aya Sophiába inkább! Az eredetileg ókeresztény templomot a törökök átalakították saját szájuk íze szerint, erre egy igen jó példa lett volna a mennyezeten lévő török minta, ami alatt sejlenek egy kereszt vonalai, de bénán fotóztam. Bocs. Helyette nézzétek meg kívülről az épületet:


És egy belső kép, a galériáról:


És akkor nézzünk ki belülről, a Kék mecset irányába:


Eztán a Nagy Bazár felé vesszük az irányt. Nos, távolról sem hencegő név, sőt ízlés szerint hozzácsaphatunk nyugodtan pár grandiózus jelzőt. Mi csupán háromszor tévedtünk el, vagy értünk ki belőle teljesen ismeretlen helyen, és feltételezhetőleg nem jártuk be az egész területét. A fedett bazár rendkívül igényes üzletek sora, bár a kínált áru néha kérdéses minőségű: a ruhás standok nagy része tele van Lacoste és Ralph Lauren pólóingekkel, de a legtöbb üzlet nagyon hangulatos, mint például ez itt:


Az eladók viszont az előző nap látott kedvesség tízszerését hozzák, ami azt eredményezi, hogy a nyomunkban lohol legalább egy ember, és igyekszik becsalogatni valahogy magához. Nos, elérkeztünk a bejegyzés legszórakoztatóbb pontjához, kigyűjtöttem párat a legjobbak közül. Nyilván a lányok vonzották inkább őket, ezért a legtöbb nekik szólt, pl. egy könnyed és sajátos szerelmi vallomás: "I got you something that you don't need: my heart", vagy "You are more beautiful than Shakira", de akadt erősebb is "I would change your trousers with my hands kindly". A kedvencem egy ezüstékszer-bolt előtt hangzott el, a lányok épp nézelődtek, én pedig beszélgettem az eladóval, aki ezt mondta: "You're such a Casanova! Two girls, well done! Now tell me, where are the others?". A bazár elhagyásakor már kinn sötét van, megjelennek a gyanús alakok, egyik Gucci karórát kínál - 6db-ot 20 török líráért-, egy másik pedig -szaglás utána igazoltan- vizet akar ránksózni parfümnek álcázva, gyorsan lerázzuk, majd kikötünk egy bizsusnál a föld alatt, ami egészen mesés hangulatot áraszt:


Hazafele már vacogunk, erőlködünk a nevezetességek kivilágított homlokzatát megörökíteni, de mindhiába. Így búcsúként engedelmeskedem a városnak adott jelzőmhöz, miau:

 

A bejegyzés trackback címe:

http://torokmez.blog.hu/api/trackback/id/tr182637230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

AggPijer 2011.02.05. 21:25:43

Jó volt csávókám, éljenek a macskák...
A casanova mit jelent?
Egy jobbágyra utal akinek új kaszája van?
Harcias csajszik nem voltak a bazárban, mondjuk olyanok akik a rózsaillatú zoknidat szerették volna kicserélni?
Szeretném megkérdezni: a CDmet nem lehetett véletlenül kapni az istambuli bazárban? Ha nem légyszives intézkedj a nigériai elnöknél. Ja, Mehemedet nem láttad véletlenül, tudod...aki sose látott tehenet....Pussz, Papász effendi

AggPijer 2011.02.05. 21:45:52

Ja, még valami!
A hugikának kiesett a foga és nem találjuk! ÉS mint tudjuk a Fogtündér csak akkor hoz neki ajándékot ha megvan a fog!
Ezért arra gondoltam, hogy a Mohamed fogát tartó edényből elhozhatnád a próféta zápfogát...
Másrészt igencsak elgondolkodtatott, hogy
a Körülmetélés Pavilonját vajh hogyan is újitják fel?
A régi falak helyett pl. új FAL LOSZ?!
vagy a régi is megteszi?
A régi ótvaros szike helyett pedig ezentúl Dart Véder Pasa lézeres fitymaeliminátorral fog tevékenykedni?